Förbered dig för vildmarksäventyr

Vandring är en av de roligaste och mest givande utomhusaktiviteterna för människor som gillar att utforska naturen. Att förbereda sig inför en vandring är en viktig del för att få en trevlig upplevelse. När det gäller vandring är ingen resa någonsin den andra lik, men det finns några saker du kan göra för att se till att varje resa går smidigt.

Det första steget i förberedelserna inför en vandring är att bestämma sig för en rutt och planera din resväg. Beroende på terrängens svårighetsgrad och din erfarenhetsnivå kan du överväga att ansluta dig till en organiserad grupp eller en guidetjänst. Det är också viktigt att undersöka potentiella områden för din vandring, t.ex. vilda djur som kan finnas där eller väderförhållanden som kan påverka din resa. Du bör alltid meddela någon vart du ska, hur länge du planerar att vara borta och när du räknar med att återvända.

Kläder

När det gäller utrustning finns det vissa saker som är viktiga när du planerar en vandring. Ett par bra vandringskängor är avgörande för långväga vandringar – de ska ge komfort och stöd samtidigt som de skyddar dina fötter från grov terräng och stenar. När det gäller kläder ska du klä dig i flera lager för att hålla dig varm vid plötsliga väderförändringar. Välj material som är bekväma och andningsbara samtidigt som de är snabbtorkande, till exempel ull eller syntetiska material. En vattentät jacka är också viktig om det skulle regna eller snöa under vandringen så att du inte riskerar att bli blöt och kall.

Utrustning

 Viktiga saker att ta med på din vandring är tält, sovsäck, underlag, ficklampa, solkräm, solglasögon och insektsmedel samt tändstickor/ tändare om det är tillåtet att göra upp eld. Tag också med säkerhets- och navigeringsutrustning som visselpipor för nödsituationer och karta samt kompass så att du kan orientera dig om det behövs. Det är också klokt att ta med sig ett första hjälpen-kit om någon skulle skada sig eller behöva medicinsk vård på vägen. Se dessutom till att du har med dig tillräckligt med vatten och mat för hela vandringen samt snacks för att få energi på vägen. Sist men inte minst, se till att du har något roligt med dig som en kamera så att du oavsett vilket slags äventyr som väntar kan fånga minnesvärda ögonblick under hela din vandring.

Platser för vandring

Kungsleden

Ett populärt resmål för både vandrare är Kungsleden som ligger i Norra Sverige. Det tar flera veckor att gå hela leden till fots, men de som inte har så mycket tid kan göra kortare vandringar längs olika delar av leden. Med spektakulära vyer och varierande terräng är det verkligen en upplevelse som man bara får uppleva en gång i livet.

Storliden

Storlien är ett annat fantastiskt område för vandring och camping i Sverige. Storlien ligger nära den norska gränsen och kan skryta med några av Skandinaviens bästa mountainbike-leder samt utmärkta fiskemöjligheter på dess många sjöar och floder. Här finns också flera campingplatser som erbjuder en mängd olika platser för både tältcamping och husbilar.

Kebnekaise

För den som vill utforska mer bergig terräng står Kebnekaise högst upp på många vandrares lista – det är Sveriges högsta topp på 6 926 meter över havet. Den ligger i norra Sverige i Sarek nationalpark och är hemvist för några av Europas mest hisnande landskap; med sina sjöar som reflekterar himlen och majestätiska bergsryggar som sträcker sig högt upp i molnen. Bergskedjan innehåller många stigar och leder som är perfekta för medelmåttiga vandrare som gör dagsturer eller längre vandringar som varar i flera dagar.

Bohuslän

Om du föredrar kustlandskap är Bohuslän ditt idealiska resmål; Bohuslän ligger längs Sveriges västkust och har vackra stränder och höga klippor som är späckade med vikar och skärgårdar som är utspridda över hela vattenområdet – för att inte tala om några fantastiska fisk- och skaldjursrestauranger vid varje stopp längs din resa. När du promenerar eller vandrar här kan du till och med få syn på några lokala vilda djur som älg, rådjur och sälar som strövar omkring i sin naturliga miljö.

Glaskogens naturreservat

Glaskogens naturreservat är en av Sveriges äldsta nationalparker och täcker en yta på cirka 270 kvadratkilometer. Här finns täta tallskogar, böljande bergssluttningar som är prickiga med klippor, frodiga kärr fyllda med vilda djur som rådjur, bäver och lodjur – allt är moget att utforska! Och om du känner dig äventyrlig finns det gott om isolerade leder som är perfekta för campingäventyr i vildmarken.