Upplev kajakpaddling

Kajakpaddling är ett spännande sätt att utforska naturen och som bjuder in till fantastiska upplevelser på vattnet!  Det är ett äventyr som alla borde uppleva minst en gång i sitt liv. Det spelar ingen roll om du är nybörjare på att paddla kajak, man kan anpassa turen efter sin egen nivå och tempo man önskar. Här går vi igenom vad man ska tänka på innan man ger sig ut på kajakpaddling och vad man behöver för utrustning.

För att komma igång finns det några steg du måste ta innan du hoppar i din kajak och ger dig iväg på din resa. För det första är det viktigt att välja rätt typ av kajak för den miljö du planerar att paddla i. Olika typer av kajaker är utformade på olika sätt, så se till att du väljer en som passar för vattendragets storlek, typ av terräng, strömningens hastighet och riktning osv. Du vill också se till att den har tillräckligt med utrymme inuti för all utrustning eller förnödenheter som du behöver ha med dig på resan. Du behöver också en paddel som ligger bra i händerna och är tillräckligt lång för att du ska kunna nå ner i vattnet utan att anstränga dig. 

Olika kajaker och paddlar

Det många olika typer av kajaker att välja mellan och vilken som passar beror på vilken typ av paddlingsmiljö du föredrar. Havskajaker är t.ex. längre och bredare än fritidskajaker för att få bättre stabilitet på öppna vattendrag. Andra kajaker som finns är till exempel fritidskajaker, turkajaker och vitvattenkajaker. Paddlar finns också i alla former och storlekar – välj en som passar din storlek och styrka för maximal effektivitet under dina turer. 

Flytväst & Säkerhetsutrustning

Därefter är det dags att börja samla ihop all den utrustning som behövs för din resa. Detta inkluderar en flytväst eller PFD (personal flotation device), och andra säkerhetsrelaterade föremål som bogserlina, visselpipor, nödraketer eller signalanordningar. Glöm inte att tag med första hjälpen-kit! Packa bandage, antiseptisk salva, antihistaminer/allergimedicin (särskilt om du är allergisk mot stickande insekter) och smärtstillande medel ifall något oväntat skulle hända när du är ute på vattnet. Det är också viktigt att ta med en Torrpåse för dina extrakläder och elektronisk utrustning och annat som inte får bli blöta. Om du planerar att utforska okända vatten är det viktigt att ta med navigationsverktyg som sjökort kompass eller GPS.

Kläder

När du förbereder dig för kajakpaddling är det viktigt att du bär kläder som håller dig varm, torr och bekväm medan du paddlar. Om du åker ut under svalare dagar eller tider på året ska du klä dig i lager; börja med ett baslager som en baddräkt eller en lätt syntetskjorta, följt av mellanlager som fleece eller ullplagg som är utformade för kallt väder. Lägg till vattentäta ytterkläder som regnjackor eller vindjackor om det finns någon chans till nederbörd. När det gäller skor är lätta skor som sandaler med remmar bäst så att de inte fylls med vatten om de blir blöta – prova att bära neoprenboots om temperaturen är riktigt kall. Se till att ta med extra utrustning som handskar och mössor också. Om det är varmt och soligt är det bra med solskyddsmedel, solglasögon, en hatt och insektsmedel om det behövs. 

Mat och Dryck

Det är viktigt att du tar med dig gott om mat och dryck som vatten eller juice och energimellanmål. Även viktigt att ta med extra kläder om de skulle bli blöta när du paddlar. När alla dessa saker är samlade och redo att användas är det dags att ge sig ut på vattnet. Som alltid när du är ute på öppet vatten ska du vara medveten om väderförhållandena så att du inte fastnar i dåligt väder ute på öppet vatten. 

Platser för kajakpaddling

Ett av de bästa ställena att hyra kajak i Stockholm är Hellasgården, som ligger på Mälarens västra strand. Detta populära rekreationsområde erbjuder flera hyresalternativ, inklusive kajaker för en, två och tre personer. För dig som vill ge dig ut på sjön men saknar egen utrustning har Hellasgården allt du behöver. Personalen här hjälper mer än gärna besökarna att välja rätt båt för sina behov samt ger tips om hur man får ut det mesta av sitt paddeläventyr. 

Men rätt planering och förberedelser  – inklusive att hitta rätt kläder samt utrustning kommer din bör din kajaktur bli smidig från början till slut. Slutligen, viktigast av allt: njut av varje minut! Kajakpaddling är ett så fantastiskt sätt att utforska naturen och upptäcka dolda hemligheter om vår planet.